Picanha met creamed maïs en gevulde gebakken aardappelen

Picanha is in Nederland een relatief onbekend stukje vlees van de Aberdeen Angus. Picanha is erg populair in Zuid-Amerika en met name in Brazilië. In Nederland noemen we dit het staartstuk. Aberdeen Angus Picanha is sterk van smaak en heeft vaak een dikke harde vetlaag die super zacht word na bereiding en het vlees zeer mals houdt. Hieronder een heerlijk recept van een picanha.

Picanha
Ingrediënten voor de marinade: Picanha van ongeveer 1,2 kilo, olijfolie, balsamico, peper, knoflook, rozemarijn, zwarte peper gemalen, zout.

Voorbereiding:
Pel de teentjes knoflook, chilipepers zaad en snijd beide in kleine stukjes. Sleep de “rozemarijn” van de stengel. Gooi dit in de blender met een scheutje olie en balsemico. Bestrijk de picanha met de marinade en breng het op smaak met zout en peper. Leg de picanha in een plastic zak en laat het een nacht marineren.

Bereiding: 
Grill de picanha kort op hoog vuur totdat beide kanten mooi bruin zijn. Zet de vuur lager en laat het vlees grillen tot het vlees van binnen een temperatuur heeft van 51 graden. Laat het vlees vervolgens rusten tot het tijd is om het op te dienen.

Gevulde aardappelen
Ingrediënten voor de gevulde aardappelen: voor 4 personen aardappelen, 50g geraspte spek en wat gehakte bieslook, 1 kop ahornsiroop, 50 g geraspte pecorino kaas, 1 dl crème fraîche, zout en peper

Bereiding: 
Bak de aardappelen in zijn geheel in de oven voor ongeveer 1 uur. Laat de aardappelen afkoelen en snijd elke aardappel in twee delen. Maak de aardappel met een lepel hol en bewaar de aardappel die eruit gehaald is.  Meng vervolgens alle ingredienten met de de aardappelkruimels. Vul de aardappels en plaats deze in een ingevette schaal en bak het 10 minuten in de oven op 250gr.

Creamed corn
Ingrediënten: olijfolie om te bakken,  3 cup maïskorrels (diepvries),  3 kopjes slagroom,  1 chili (mild), 2 teentjes knoflook, zout en peper.

Bereiding: 
Snijd de chilipeper klein en fruit deze met knoflook in olijfolie. Meng dit met de room een mais. Zet het op het vuur en laat het zachtjes koken voor 45-60 minuten. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.

Black Aberdeen Angus, een heerlijk stukje vlees

Je ziet het wel eens op de kaart staan van een restaurant. Heeft een Aberdeen Angus kwalitatief beter vlees dan een willekeurige andere koe? JA!

Natuurlijke omgeving
Angus-runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en dat ze goed kunnen groeien op schrale gronden. De runderen zijn op hun best in de vrije natuur met gebieden waar een grote variatie is aan kruiden- en grassoorten. Omdat de runderen weinig voeding nodig hebben, worden ze te snel, te vet wanneer ze worden ‘vetgemest’. Rustig laten opgroeien in een natuurlijke omgeving werkt het beste.

Waarom zo lekker?
De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. Restaurants zetten het graag op de menukaart. Dit hangt samen met de ‘marmering’ van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaakaroma’s vasthoudt, wat het zo lekker maakt.

Bereidingstips
Dat het vlees van de Black Aberdeen Angus lekker is, is wel duidelijk. Maar vlees van deze kwaliteit vraagt om een bijzondere behandeling. Hieronder een aantal tips om het vlees tot zijn recht te laten komen:

  1. black aberdeen angusLaat het vlees rustig ontdooien. Door het vlees rustig te laten ontdooien blijft de smaak en sappen in het vlees. Haal het vlees ruim van tevoren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.
  2. Haal het vlees vervolgens 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3.  Dep het vlees voordat het in de pan gaat met een keukenpapier droog. Het vlees zal dan mooi dichtschroeien en loopt er minder vocht uit.
  4. Laat het vlees na het bereiden op een bord onder aluminiumfolie tot rust komen.
  5. Tot slot.. Eet smakelijk!